сховати меню
Розділи: Актуальна тема

Звіт про роботу Регіональної науково-практичної школи дерматовенерологів (1-2 березня 2011 р., м. Київ)

сторінки: 9-10

Zvit_2(41)_1_2011.jpg

У Києві 1-2 березня 2011 р. відбулася науково-практична школа дерматовенерологів Києва та Київської області на тему: «Проблеми дерматології та ІПСШ від дитячого до похилого віку». Кафедра дерматовенерології Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л. Шупика (НМАПО) є опорною в Україні з післядипломного навчання, проводить підготовку лікарів-дерматовенерологів на передатестаційних циклах, упродовж 9 років проводила щорічні конференції, присвячені найактуальнішим проблемам дерматовенерології. Означена школа, яку проведено замість заявленої конференції під такою самою назвою, передбачала обговорення важливих питань дерматовенерології:
діагностика та лікування хронічних дерматозів;
принципи складення медичних стандартів та клінічних протоколів у дерматовенерології;
діагностика, профілактика та лікування інфекцій, що передаються статевим шляхом;
особливості перебігу хронічних дерматозів у дітей і підлітків;
вікові особливості дерматозів, проблеми передчасного старіння шкіри, дерматокосметологія.
Як завжди, організаційний комітет заходу запросив виступити з доповідями провідних дерматовенерологів України з питань етіології, патогенезу, діагностики та лікування захворювань шкіри та інфекцій, що передаються статевим шляхом (ІПСШ). Надзвичайно актуальними залишаються питання діагностики та лікування захворювань шкіри у дітей і підлітків.
У роботі заходу взяли участь 293 лікаря-дерматовенеролога з Києва та Київської, Вінницької, Волинської, Запорізької, Кіровоградської, Львівської, Тернопільської, Харківської, Хмельницької, Чернігівської, Черкаської областей. Відкрив школу проректор з наукової роботи НМАПО, д.м.н., професор І.С. Зозуля. З привітаннями виступили зав. кафедри дерматовенерології НМАПО, д.м.н., професор Л.Д. Калюжна, головний позаштатний спеціаліст ГУОЗ та МЗ Київської облдержадміністрації за спеціальністю «дерматовенерологія», к.м.н. Г.Ф. Лобанов, головний позаштатний спеціаліст ГУОЗ та МЗ Київської міської держадміністрації за спеціальністю «дитяча дерматовенерологія» Н.В. Турик. Від імені керівництва ДУ «Інститут дерматології та венерології АМН України» теплими словами привітала учасників професор Я.Ф. Кутасевич. Варто зазначити, що генеральний інформаційний спонсор школи – журнал «Клінічна імунологія. Алергологія. Інфектологія» – присвятив окремий номер проблемам дерматовенерології. На сторінках журналу було опубліковано статті провідних науковців-дерматовенерологів, представлено 2 клінічні задачі.
З яскравими доповідями виступили провідні вчені-дерматовенерологи: зав. кафедри фармакології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, чл-кор. НАМН України, д.м.н., професор І.С. Чекман (м. Київ); зав. відділу дерматології ДУ «Інститут дерматології та венерології НАМН України», д.м.н., професор Я.Ф. Кутасевич (м. Харків); зав. кафедри дерматовенерології та косметології ФПО Донецького Національного медичного університету імені М. Горького, д.м.н., професор Т.В. Проценко; д.м.н., професор кафедри дерматовенерології Харківської медичної академії післядипломної освіти Л.А. Болотна; зав. кафедри дерматовенерології НМАПО імені П.Л. Шупика, д.м.н., професор Л.Д. Калюжна (м. Київ); зав. кафедри клінічної імунології та алергології НМАПО, д.м.н., професор Л.В. Кузнєцова (м. Київ); д.м.н., професор кафедри діабетології НМАПО М.Л. Кирилюк (м. Київ).
Усі доповіді стосувалися найсучасніших проблем діагностики, профілактики та лікування дерматозів та ІПСШ. Так, доповідачі висвітлювали проблеми псоріазу, алергодерматозів, акне, захворювань волосся, інфекцій шкіри, сухості шкіри, вікових особливостей шкіри, себорейного дерматиту, екземи, захворювань нігтів. Безумовно, під час роботи школи мова йшла і про принципи прийнятих в Європі медичних стандартів діагностики та лікування дерматозів, і про перспективи складення клінічних настанов в Україні. Важливе місце в роботі школи зайняли доповіді, присвячені проблемам косметології. Як завжди, виступ чл-кор. НАМН України професора І.С. Чекмана «Наномедицина, нанофармакологія: стан, перспективи досліджень, впровадження результатів в дерматологічну практику» стосувався найсучасніших напрямів фармакології. З цікавістю було сприйнято доповіді, присвячені новим можливостям дерматокосметологічних засобів у корекції сухості шкіри, сучасним методам корекції постакне, новим тенденціям у корекції інволюційних змін шкіри. Емоційний виступ І.Б. Руденко був присвячений побічним явищам терапії ботулінічним токсином, що було актуальним, своєчасним та повчальним для учасників школи. Уже стало традицією для конференцій та шкіл, які проводить кафедра дерматовенерології НМАПО, демонстрація складних клінічних випадків, яку здійснили професори Л.Д. Калюжна та Я.Ф. Кутасевич.
За доброю традицією, генеральний інформаційний спонсор школи журнал «Клінічна імунологія. Алергологія. Інфектологія» нагородив за кращі доповіді: професора Я.Ф. Кутасевич, професора І.С. Чекмана, лікаря-дерматовенеролога І.Б. Руденка

Zvit_2(41)_3_2011.jpg

Zvit_2(41)_4_2011.jpg

Наш журнал
у соцмережах: