сховати меню

Небезпечний вейпінг

сторінки: 74-75

24 жовтня 2019 р.

kiai7_7475_fНовина про нещодавно зареєстровані в США випадки захворювань, які характеризуються тяжким ураженням легень і повязані з вживанням електронних сигарет і вейпів, сколихнула весь світ і стала причиною серйозного переосмислення «безпечності» сучасних електронних пристроїв для куріння. Станом на 27 вересня в 46 штатах і на одній з територій США зафіксовано 805 випадків захворювань і 12 смертей (на сьогодні зареєстровані в штатах Каліфорнія, Флорида, Джорджія, Іллінойс, Індіана, Канзас, Міннесота, Міссісіпі, Міссурі та Орегон), пов’язаних з вживанням електронних сигарет і вейпінгом.

Що відомо на сьогодні: особливості електронних сигарет і рідин, які застосовували потерпілі

Електронні сигарети (вейпи, е-сигарети, ENDS (electronic nicotine delivery systems – електронні системи постачання нікотину) тощо) – сучасні пристрої для куріння, механізм дії яких полягає у нагріванні рідини з наступним утворенням аерозолю, який курець вдихає в легені. На сьогодні існують різні форми, розміри та дизайн електронних сигарет: деякі з приладів нагадують класичні сигарети, сигари або трубки для куріння, інші можуть мати вигляд ручки, USB-накопичувача тощо. Більшість з них оснащені батареєю, нагрівальним елементом і місцем для зберігання рідини.

Процес куріння електронних сигарет прийнято називати вейпінгом. Рідини, які використовують для вейпінгу, можуть містити нікотин, THC (tetrahydrocannabinol – тетрагідроканабінол), CBD-умісні олії (cannabinoid oils – канабіноїд-умісні олії), ароматизатори (зокрема діацетил) та інші добавки. В свою чергу, THC – головний психоактивний компонент марихуани. Електронні сигарети можуть використовуватись для вживання марихуани або інших наркотиків. Аерозоль, який утворюється під час застосування електронних сигарет, також може містити важкі метали (нікель, станум і свинець). Споживачі електронних сигарет не завжди можуть знати про справжній склад засобів, які вони використовують. Наприклад, було виявлено, що деякі засоби із заявленим нульовим вмістом нікотину насправді його містили.

На сьогодні CDC проаналізували 771 з 805 випадків захворювань, спричинених вживанням електронних сигарет. Було встановлено, що близько 69% хворих – чоловіки, майже дві третини (62%) – особи віком від 18 до 34 років (з них 22% – віком від 18 до 21 року), а 16% пацієнтів ще не досягли 18-річного віку. Усі потерпілі були споживачами електронних сигарет.

Також CDC проаналізували дані 513 пацієнтів про речовини, які застосовували для куріння електронних сигарет за 30 днів до появи симптомів захворювання. Аналіз випадків захворювань, пов’язаних з вейпінгом, продемонстрував, що одним з головних факторів розвитку тяжкого ураження легень у курців електронних сигарет є THC-умісні добавки. Зокрема, близько 77% хворих вживали засоби для вейпінгу/куріння електронних сигарет, які містили THC. Також 57% хворих повідомили про вживання нікотин-умісних засобів для вейпінгу/куріння електронних сигарет. Більшість пацієнтів вживали електронні сигарети з THC-умісними добавками або з THC-умісними добавками та нікотином одночасно. Деякі пацієнти повідомляли про вживання лише нікотин-умісних засобів. Проте жодну з вивчених речовин досі не вдалося пов’язати з усіма випадками тяжких уражень легень серед курців електронних сигарет, і дослідження тривають.

Захворювання, спричинене вживанням електронних сигарет: клінічна картина

Були зібрані та проаналізовані дані щодо симптомів, які спостерігали в пацієнтів із захворюванням, спричиненим вживанням електронних сигарет. Зокрема, у хворих відзначали: кашель, задишку та біль у грудях; нудоту, блювання та діарею; лихоманку, слабкість і біль у животі. У деяких пацієнтів симптоми розвивалися впродовж кількох днів, тоді як у інших – протягом кількох тижнів.

Визначення випадку ураження легень, зумовленого вейпінгом або вживанням електронних сигарет

Рекомендації CDC щодо визначення випадку ураження легень, зумовленого вейпінгом або вживанням електронних сигарет, наведені в таблиці.

Таблиця. Визначення випадків захворювання, зумовленого вейпінгом/вживанням електронних сигарет

Випадок

Критерії визначення

Підтверджений

Вживання електронних сигарет/вейпінг упродовж останніх 90 днів до появи симптомів захворювання та

Наявність інфільтратів на рентгенограмі ОГП (органів грудної порожнини) або змін за типом «матового скла» на комп’ютерній томограмі (КТ) ОГП та

Відсутність ознак легеневої інфекції під час первинного огляду.

Мінімальні критерії:

  • негативна респіраторна вірусна панель;
  • негативні результати молекулярно-генетичного дослідження або швидкого тесту на грип (якщо в місцевості є необхідним проведення такого тестування);
  • негативні результати всіх інших досліджень, які є доступними та застосовуються для виключення респіраторних інфекцій (дослідження БАЛ, культуральне дослідження мокротиння тощо) та

Відсутність доказів, зафіксованих у медичній документації, щодо альтернативних діагнозів (ревматологічних, онкологічних захворювань тощо)

Можливий

Вживання електронних сигарет/вейпінг упродовж останніх 90 днів до появи симптомів захворювання та

Наявність інфільтратів на рентгенограмі ОГП або змін за типом «матового скла» на КТ ОГП та

Ідентифікація інфекції за допомогою культурального методу або молекулярно-генетичного дослідження, проте спеціалісти вважають, що ця інфекція не може бути єдиною причиною ураження легень, або не виконані дослідження для виключення респіраторної інфекції, при цьому спеціалісти вважають, що інфекція не може бути єдиною причиною ураження легень та

Відсутність доказів, зафіксованих у медичній документації, щодо альтернативних діагнозів (ревматологічних, онкологічних захворювань тощо)

Також CDC наголошують, що вищезазначені визначення випадків використовують для їх реєстрації та наступного аналізу, проте вони не є клінічними діагнозами. Після отримання додаткової інформації визначення випадків можуть оновитися.

Рекомендації щодо менеджменту захворювання, спричиненого вживанням електронних сигарет

Допоки триває пошук речовини, яка призвела до тяжкого ураження легень серед осіб, які застосовували електроні пристрої для куріння, CDC рекомендує утриматися від застосування THC-умісних рідин для куріння. Дорослим, які вживають електронні сигарети з метою відмови від курінння, CDC рекомендує не повертатися до вживання «класичних» сигарет. У випадку появи в осіб, які застосовують електронні пристрої для куріння, вищеописаних симптомів захворювання, CDC рекомендує негайно звернутися до спеціаліста. Незалежно від результатів дослідження, що триває, CDC наголошує:

  • Кожен, хто використовує електронні пристрої для куріння, не повинен купувати засоби (наприклад, електронні сигарети або рідини для вейпінгу, які містять THC або CBD) у неофіційних постачальників, а також не повинен самостійно змінювати склад або додавати до цих засобів речовини, не передбачені виробником.
  • Люди молодого віку не мають вживати електронні сигарети або засоби для вейпінгу.
  • Вагітні не повинні вживати електронні сигарети або засоби для вейпінгу.
  • Дорослі особи, які досі не вживали тютюнових виробів, не повинні починати вживати електронні сигарети або засоби для вейпінгу.

Зважаючи на реєстрацію захворювань, пов’язаних з вживанням електронних сигарет/засобів для вейпінгу, CDC рекомендує спеціалістам наступне:

  • У разі реєстрації випадку захворювання, яке характеризується ураженням легень невідомої етіології, та за наявності даних щодо вживання електронних сигарет/вейпінгу особою протягом останніх 90 днів спеціаліст повинен повідомити про нього місцеві органи виконавчої влади.
  • Запитувати в пацієнтів, які вживають електронні сигарети/засоби для вейпінгу, про наявність респіраторних симптомів упродовж останніх 90 днів.
  • Якщо є підстави для визначення електронних сигарет/вейпінгу як можливої причини ураження легень у пацієнта, спеціаліст повинен отримати детальну інформацію щодо:
    • складу речовин, які використовували для куріння, наприклад: нікотин, канабіноїди (марихуана, THC, THC-концентрати, CBD, CBD-олії, синтетичні канабіноїди та ін.), ароматизатори тощо;
    • виробництва речовин, які використовували для куріння: комерційні рідини (наприклад, бутильовані засоби для вейпінгу, картриджі), рідини, виготовлені «в домашніх умовах», повторно застосовані картриджі тощо;
    • пристроїв, що застосовували для куріння, зокрема інформацію щодо виробника, найменування бренду, найменування та серійний номер продукту, пристрою або рідини; а також інформацію про те, чи може користувач змінювати налаштування пристрою або модифікувати засоби для куріння;
    • дати придбання засобів, які застосовують для вейпінгу або вживання електронних сигарет;
    • способу вживання речовин: аерозолізація, змащування, даббінг (від англ. dabbing – вдихання пару, який утворюється під час нанесення речовин (зазвичай екстракту марихуани) на розігріту металеву конструкцію) тощо;
    • інших можливих факторів: обміну з іншими особами засобами, які застосовують у процесі вейпінгу або вживання електронних сигарет (електронними пристроями для куріння, рідинами, заправками або картриджами).
  • Визначити, чи доступні засоби (електронні пристрої, рідини тощо), які вживав пацієнт, для дослідження.
  • Розглянути всі можливі причини розвитку респіраторних симптомів і симптомів ураження травного тракту (інфекційні, ревматологічні, онкологічні тощо), в разі необхідності залучити відповідних спеціалістів (інфекціоністів, пульмонологів, токсикологів та ін.) та використовувати всі доступні методи діагностики (зокрема для виключення респіраторних інфекцій).
  • Розглянути питання щодо необхідності застосування кортикостероїдів. Повідомляється, що застосування кортикостероїдів у пацієнтів із захворюванням, спричиненим вживанням електронних пристроїв для куріння, сприяє клінічному покращенню.
  • Забезпечити дослідження матеріалу бронхоальвеолярного лаважу (БАЛ), якщо це необхідно. У деяких хворих дослідження матеріалу БАЛ виявило наявність так званих ліпідних альвеолярних макрофагів – макрофагів, які поглинули олійні часточки. Ідентифікація цих клітин стала основою для реєстрації випадків ліпоїдної пневмонії, розвиток якої пов’язаний з вдиханням ліпідів у складі аерозолів електронних пристроїв для куріння. Рішення щодо доцільності проведення БАЛ має прийматися спеціалістом в кожному окремому випадку.
  • Забезпечити проведення біопсії легень, якщо це необхідно. Проводячи біопсію легень, найкраще досліджувати свіжі зразки тканин, при цьому важливо забезпечити фарбування ліпідів (рутинні методи фарбування можуть зруйнувати ліпіди в тканинах).
  • Також СDC наголошує, що в деяких випадках, ще до отримання результатів додаткових методів обстеження, доцільно забезпечити хворому емпіричне лікування, спрямоване на різні можливі причини розвитку респіраторних симптомів. У сезон грипу СDC рекомендує спеціалістам розглядати грип як одну з можливих причин розвитку ураження легень невідомого походження в осіб з вживанням електронних сигарет/вейпінгом в анамнезі. Слід розглянути питання щодо необхідності одночасного застосування терапії, спрямованої як проти інфекційної патології, так і ураження легень, асоційованого з вейпінгом.

Висновки

Таким чином, доцільним є проведення додаткових досліджень з оцінки безпечності та довгострокових наслідків застосування електронних пристроїв для куріння. Згідно з рекомендаціями СDC, електронні сигарети можуть бути корисними для осіб, які використовують їх як альтернативу «класичним» сигаретам та іншим тютюновим виробам. Оскільки більшість засобів, що застосовують при використанні електронних пристроїв для куріння, містять нікотин, слід враховувати відомі факти щодо впливу нікотину на здоров’я:

  • нікотин спричинює звикання;
  • нікотин є небезпечним для плоду;
  • нікотин може завдавати шкоди та порушувати розвиток головного мозку підлітків;
  • нікотин є небезпечним для вагітних і дітей.
  • СDC рекомендує не починати застосовувати електронні пристрої для куріння особам, які ніколи не вживали тютюнових виробів раніше.

Підготувала Анастасія Козловська

Наш журнал
у соцмережах: