Сублінгвальна імунотерапія як хворобо-модифікувальний додатковий засіб лікування до фармакотерапії алергічного риніту та астми

pages: 49

11 June, 2017

Алергічний риніт (АР) з або без проявів кон’юнктивіту пов’язаний зі значним тягарем для здоров›я і фінансового стану і часто супроводжується астмою. Фармакотерапія є основним методом лікування АР і астми, але гайдлайни також рекомендують застосування алерген-специфічної імунотерапії (АСІТ) алергії. На відміну від фармакотерапії, АСІТ здатна змінювати основні імунологічні механізми розвитку АР і астми з потенційною довгостроковою перевагою після припинення лікування. Імунотерапія може також запобігти прогресуванню АР з чи без кон’юнктивіту до астми. Сублінгвальна АСІТ (СЛІТ) у формі таблеток є альтернативим варіантом підшкірної імунотерапії і забезпечує перевагу без додаткових витрат і незручностей (часті відвідування лікаря чи дискомфорт під час ін’єкцій). СЛІТ-таблетки також є варіантом лікування, який може застосовуватись лікарями первинної ланки. Фармакотерапія зазвичай ефективна при легкому перебігу хвороби, а клінічні симптоми у досить великої кількості пацієнтів залишаються неконтрольованими.

СЛІТ продемонструвала свою ефективність у лікуванні АР як у дорослих, так і у дітей з полісенсибілізацією. Непрямі порівняння показують, що СЛІТ має більшу або аналогічну ефективність із традиційними фармакотерапевтичними засобами лікування сезонного АР і значну ефективність при лікуванні цілорічних АР. СЛІТ також демонструє клінічно значущі переваги у лікуванні астми, спричиненої алергією на кліщів домашнього пилу, зі значним зниженням добового застосування інгаляційних кортикостероїдів, ризику загострень астми і її симптомів. СЛІТ добре переноситься, ризик розвитку системних алергічних реакцій є мінімальним. Найбільш поширеними побічними ефектами, пов’язаними з лікуванням методом АСІТ, є місцеві реакції у ротовій порожнині, такі як оральний свербіж і подразнення горла.

Грунтуючись на ефективності і безпечності, а також зручності для застосування в домашніх умовах шляхом перорального вживання і здатності модифікувати механізм хвороби, СЛІТ необхідно розглядати як альтернативу або доповнення до фармакотерапії АР з чи без кон’юнктивіту і як додатковий лікувальний засіб у випадках астми, спричиненої алергією на кліщів домашнього пилу.

Brunton S, Nelson HS, Bernstein DI et al. « Sublingual immunotherapy tablets as a disease-modifying add-on treatment option to pharmacotherapy for allergic rhinitis and asthma», Postgrad Med. 2017 Mar 27:1-9. doi: 10.1080/00325481.2017.1308208

Our journal in
social networks: