сховати меню

Вакцина проти грипу рятує життя дітей: що сказати батькам, які сумніваються

сторінки: 34

30 листопада 2017 р.

Як клініцист, що ви кажете батькам, які повинні прийняти рішення про вакцинацію своїх дітей проти грипу? – Нове дослідження може дати відповідь на це питання. Тепер ви можете запитати: «Ви знали, що сезонна вакцинація проти грипу може врятувати життя дитини?»

Нове дослідження Центру контролю і профілактики захворювань (Centers for Disease Control and Prevention; CDC) – перше, яке показало, що вакцинація проти грипу знижує ризик смерті дітей від грипу та його ускладнень. Дослідження, опубліковане в журналі Pediatrics, підтверджує рекомендацію Консультативної комісії CDC з практики імунізації (CDC Advisory Committee on Immunization Practices’; ACIP) та Американської академії педіатрії (American Academy of Pediatrics’; AAP) про те, що всі діти віком від 6 міс повинні бути вакциновані проти сезонного грипу кожного року. Результати цього дослідження можуть стати в нагоді під час розмови з батьками, які не впевнені, чи проводити своїй дитині вакцинацію проти грипу.

Дослідники виявили, що в США діти, які померли від грип-асоційованих хвороб, імовірно, не були вакцинованими проти грипу. Упродовж 4-річного періоду досліджень (2010–2014 рр.) статус вакцинації проти грипу визначався у 291 випадку з 358 пов’язаних з грипом дитячих смертей у Сполучених Штатах, про які було повідомлено CDC. Серед дітей, які померли, лише 75 (26%) були вакциновані проти грипу. Це контрастує з вакцинованістю проти грипу серед усіх дітей у Сполучених Штатах, що становить 48%. Серед 153 випадків смертей дітей, що мали супутнє захворювання, що асоційоване з високим ступенем ризику, лише 47 (31%) були вакциновані, у порівнянні з 47% усіх дітей у США, що мають стани, що спричиняють високий ризик.

Дослідження показало, що вакцинація проти грипу забезпечила значний захист від смерті дітей віком від 6 міс до 17 років упродовж кількох різних сезонів грипу з поширенням різних типів вірусу. Загальна ефективність вакцинації щодо смертності, пов’язаної з грипом, у цьому дослідженні становила 65% (95% довірчий інтервал (ДІ) 54–74%). Іншими словами, в середньому, діти, які померли від грипу, на дві третини менш імовірно були вакциновані, аніж інші американські діти аналогічної вікової групи. Дослідження також показало, що протективні властивості вакцинації поширюються і на дітей з супутніми захворюваннями. Ефективність вакцини щодо смертності, пов’язаної з грипом, для дітей з високим ступенем ризику становить 51% (95% ДІ 31–67%).

Ці дані підтверджують важливість щорічної вакцинації проти грипу та необхідність збільшення охоплення вакцинами проти грипу дітей у США. Протягом багатьох років CDC, ACIP та AAP рекомендували щорічну вакцинацію проти грипу як перший і найважливіший крок для захисту дітей від грипу.

Деякі остаточні зауваження:

  • CDC рекомендує дітям і дорослим проводити імунізацію проти грипу до кінця жовтня, якщо це можливо. Однак вакцинація повинна тривати протягом усього сезону грипу (січень або пізніше), поки циркулюють віруси грипу.
  • Знову ж таки, впродовж сезону 2017–2018 рр. CDC рекомендує використовувати лише ін’єкційні вакцини проти грипу. CDC не надає перевагу одній ін’єкційній вакцині проти грипу перед іншими. Проте, не рекомендовано використання живої атенуйованої вакцини проти грипу (LAIV), також відомої як вакцина проти грипу у формі назального спрею, через сумніви щодо того, наскільки добре вона працює.
  • Раніше невакциновані діти віком від 6 міс до 9 років потребують двох доз вакцини проти грипу, застосованих окремо упродовж 1 міс, якщо їм проводиться вакцинація проти грипу вперше.

Грип може бути фатальним навіть для здорових дітей. Менш ніж одна третина дітей, які померли з підтвердженим діагнозом грипу, були вакциновані, а частота вакцинації у підлітків та дітей без станів, асоційованих з підвищеним ризиком, була ще нижчою. Зростання охоплення вакцинацією проти грипу може врятувати більшу кількість життів дітей. Будь ласка, поділіться результатами цього дослідження з колегами, у тому числі медсестрами, доглядачами та тими, хто бере участь у проведенні вакцинації проти грипу в дітей. Рекомендації CDC та ACIP щодо вакцинації проти грипу у 2017–2018 рр. тепер доступні.

Для детальнішої інформації, зокрема оновленої інформації щодо активності грипу в цьому сезоні, відвідайте сторінку CDC www.cdc.gov/flu.

Public Information from the CDC and Medscape, Brendan Flannery, PhD, Sep 19, 2017

Наш журнал
у соцмережах: