скрыть меню

До 75-річчя професора Бориса Михайловича Пухлика

страницы: 4

11 травня 2020 р. професору Борису Михайловичу Пухлику виповнилось 75 років. Народившись через 2 дні після закінчення Великої Вітчизняної війни в сім’ї інваліда війни (до речі, в цій сім’ї народився і інший відомий учений – професор Сергій Михайлович Пухлик), Борис Михайлович зробив себе сам. Добре закінчив школу в Житомирі, далі – Вінницький медичний інститут ім. М. І. Пирогова, працював сільським лікарем, в апараті обласного відділу охорони здоров’я, пізніше пішов по стезі викладача і вченого Вінницького медичного інституту ім. М. І. Пирогова. Кандидатську дисертацію захистив у 1977 р., докторську – у 1980 р. І хоча працював і надалі очолював кафедру фтизіатрії, головні його здобутки були в галузі алергології, зокрема він один з перших в Україні створив при кафедрі курс алергології та імунології.

kiai20_3_4_f-300x182.jpg

Б.М. Пухлик з вірною дружиною Інною Іванівною на їхньому «золотому весіллі»

Починаючи з 1981 р. Борис Михайлович з колективом учнів і колег тричі з інтервалом у 10 років провів вивчення поширеності алергічних захворювань (АЗ) серед населення Вінницької області, що охопило понад 120 тис. людей. Це дослідження довело, що поширеність АЗ в Україні у 20 разів перевищує офіційні дані, отже слід було б значно збільшити штат лікарів-алергологів, кількість алергологічних кабінетів тощо, але…

Після цього дослідження, яке на той час було наймасштабнішим у світі, циклу відповідних публікацій і доповідей на конференціях Б. М. Пухлика визнають як провідного алерголога СРСР. Він бере участь у низці подібних досліджень як позаштатний співробітник НІАЛ АМН СРСР у Хакасії, Бурятії, Киргизії, Білорусі, виступає з доповідями майже на всіх конференціях і з’їздах імунологів і алергологів, які проводили в колишніх УРСР та СРСР.

Після аварії на Чорно-бильській АЕС Борис Михайлович (а він був її ліквідатором) створив імунологічний центр у м. Вінниці, де вперше в Україні було обстежено 16 тис. постраждалих внаслідок аварії, багато хворих проліковано.

Після розпаду СРСР алергологи України залишилися без препаратів алергенів. У 1993 р. було засновано підприємство «Імунолог», і колектив на чолі з Борисом Михайловичем створив понад 200 найменувань діагностичних і лікувальних алергенів, які впродовж багатьох років зарекомендували себе як надійні та ефективні засоби. Щорічно за допомогою цих алергенів обстежується і лікується понад 200 тис. мешканців України. Їх також застосовують у Росії, Казахстані, Азербайджані, Молдові, країнах Європи.

Але справа не лише в алергенах. Б. М. Пухликом створено та вдосконалено низку діагностичних і лікувальних технологій, яких раніше не було не лише в Україні, а й у світі. Звання лауреата Державної премії з науки і техніки, отримане ним разом з ученими Інституту оториноларингології, було для нього не «подарунком долі», а результатом тривалої праці. Дві «каденції» він відпрацював як головний позаштатний алерголог МОЗ України. Але на цій посаді єдиною «пільгою» для ювіляра була безкорисна праця, яка під силу тільки дуже кваліфікованій, обізнаній людині. Напевне, ці роки були кращими не лише для Б. М. Пухлика, а й для вітчизняної алергології.

Професором Б. М. Пухликом надруковано понад 350 наукових праць, у тому числі 20 монографій, підручників і посібників, видано понад 20 методичних рекомендацій. Він має понад 40 свідоцтв і патентів на винаходи. Підготував 1 доктора і 19 кандидатів наук. Вперше в Україні зусиллями очолюваних Б. М. Пухликом науковців і практичних лікарів було створено і оновлено вітчизняні протоколи медичної допомоги хворим на АЗ, формуляри лікарських засобів.

Але любимо ми Бориса Михайловича більше не за ці важливі досягнення, а за його багаторічну громадську діяльність, яка дала змогу суттєво підняти рівень вітчизняної алергології, підвищити кваліфікаційний рівень лікарів-алергологів. Вони були об’єднані з 1997 р. в Асоціацію алергологів України (ААУ), яку до 2019 р. очолював Борис Михайлович. Побувавши у 20 країнах світу, він намагався якнайкраще втілити в своїй країні побачені наукові та практичні досягнення.

Багато років Б.М. Пух­лик був членом редакційних колегій фахових медичних журналів «Астма та алергія», «Український пульмонологічний журнал», «Імунологія та алергологія: наука і практика», «Новини медицини та фармації», «Клінічна імунологія. Алергологія. Інфектологія».

Борис Михайлович є не лише визнаним фахівцем у галузі алергології, а й висококваліфікованим викладачем і лікарем. Він багато років успішно готував кадри з фтизіатрії та алергології, прийняв і проконсультував сотні тисяч хворих і для багатьох був і є взірцем у цих напрямах. Нині Борис Михайлович бореться з важкою недугою. Робить він це, на жаль, за кордоном, де таке лікування можливе і безкоштовне. Але при цьому як Почесний президент ААУ Б. М. Пухлик постійно слідкує за нашими справами, надає корисні поради та допомогу.

Асоціація алергологів України відзначає ювілей цієї видатної людини, бажає йому довгих років життя і розраховує на його допомогу у справах алергологічної служби.

Правління Асоціації алергологів України

Наш журнал
в соцсетях: