сховати меню

Резолюція традиційної науково-практичної конференції алергологів України «Актуальні питання виявлення і лікування алергічних захворювань» (20–21 травня 2015 р., м. Вінниця)

сторінки: 5

Б. Пухлик, професор, президент Асоціації алергологів України

Проблема справжньої епідемії алергічних захворювань (АЗ) залишається для України вельми актуальною, що поглиблюється через негаразди, які останнім часом мають місце у нашій країні, у зв’язку з чим додатковий моральний і матеріальний тягар ліг як на населення України, так і на алергологічну службу.

Учасники конференції звертаються до МОЗ України з наступними пропозиціями і проханнями, частина з яких вноситься повторно:

  • За потреби надати персональну допомогу щодо працевлаштування за спеціальністю лікарям-алергологам, науковцям і викладачам – переселенцям з Криму, Донецької і Луганської областей.
  • Оптимізувати взаємозв’язки між лікарями загальної практики-сімейними і алергологами.
  • Здійснити реальні заходи з підвищення доступності алергологічної допомоги для населення сіл, районних центрів і невеликих міст України через тематичну підготовку в галузі актуальних питань алергології для загальної лікарської мережі.
  • Поліпшити якість до- і післядипломної підготовки лікарів у галузі алергології і особливо у сфері специфічних методів діагностики і лікування. Алергологам, середнім медичним працівникам алергологічних кабінетів і стаціонарів надати можливість підвищувати кваліфікацію на робочому місці у кращих наукових і практичних закладах країни алергологічного профілю, прирівнявши таку форму до тематичних циклів підготовки у ВНЗ.
  • Розширити повноваження громадських медичних організацій, і зокрема Асоціації алергологів України, в галузі підготовки і атестації алергологів, враховувати думку її членів у питаннях розвитку алергологічної служби.
  • Створити на базі одного з Інститутів НАМНУ або медичних університетів штатного центру клінічної алергології МОЗ, наділивши його функціями науково-методичного, консультативного керівництва алергологічною галуззю, оновлення нормативних документів служби, відновлення тут посади позаштатного головного алерголога МОЗ.
  • Поліпшити забезпечення алергологічної служби алергенами, функціональною апаратурою, лабораторною інфраструктурою, зробивши реальний акцент на вітчизняного виробника.
  • Підтримати вітчизняного виробника алергенів і здешевити вартість цих препаратів шляхом встановлення адекватних розцінок на їх аналітику і експертизи, відміну перереєстрації препаратів (у світі немає), чисельних сплат за зміни в документації, рівного підходу щодо реєстрації і тендерних процедур з закордонним виробником і суттєво прискорити проходження вищенаведених заходів у Експертному центрі МОЗ України.
  • Налагодити у вітчизняних фармпідприємствах виробництво інгаляційних форм препаратів для лікування АЗ.
  • Обладнати карети швидкої і невідкладної допомоги небулайзерами вітчизняного виробництва і одноразовими шприцями з адреналіном (епінефрином), враховуючи значну частоту бронхообструктивних і анафілактичних станів серед населення, в тому числі в зоні АТО.

Члени Асоціації готові до надання всебічної посильної допомоги колегам, що постраждали внаслідок збройного конфлікту, який триває в Україні.

Від імені зібрання
президент Асоціації алергологів України
професор Б. Пухлик
20 травня 2015 р.

Наш журнал
у соцмережах: