сховати меню

Характеристика сенсибілізації до побутових, пилкових та харчових алергенів у дітей, хворих на муковісцидоз

сторінки: 73-74

Клименко В.А., Дробова Н.М.,
Харківський національний медичний університет

Characteristics of sensitization to domestic, pollen and food allergens in children with cystic fibrosis

Klymenko V.A., Drobova N.M.,
Kharkiv National Medical University

Мета: удосконалення медичної допомоги хворим на муковісцидоз (МВ) шляхом уточнення ступеня атопічної реактивності. Завдання: визначити особливості сенсибілізації до побутових, пилкових та харчових алергенів у дітей, хворих на МВ.

Матеріали та методи. Дослідження проведено на базі пульмонологічного відділення КЗОЗ «ОДКЛ № 1» у 2015–2017 рр. Під спостереженням перебували 42 дитини з діагнозом МВ, яким проведено клінікопараклінічне обстеження згідно з наказами МОЗ України від 29.01.2013 №59 та від 15.07.2016 № 723. Визначення рівня сироваткового загального IgE проводилося методом твердофазного імуноферментного аналізу у період ремісії. Сенсибілізацію вивчали методом приктесту з алергенами виробництва ТОВ «Імунолог», м. Вінниця (n=50, харчові, побутові, пилкові). Результати опрацьовано методами варіаційної статистики програмою IBM SPSS Statistics. Дослідження проведено відповідно до міжнародних етичних вимог.

Результати. Середній вік дітей – 9,0 (4,0;13,0) років. Серед хворих переважали хлопчики (73,6%). Підвищений рівень IgE встановлено у 45,2% пацієнтів. Встановлено виражену позитивну реакцію – до амброзії (23,1%), шерсті кішки (7,7%), домашнього пилу (7,7%), кульбаби (7,7%); позитивну – до какао (30,8%), апельсину (23,1%), домашнього пилу (23,1%), пір’я подушки (15,4%), шерсті кішки (15,4%), білка яйця (15,4%), капусти (15,4%), курячого м’яса (15,4%), лимону (15,4%), соняшника (15,4%), тимофіївки (15,4%), подорожника (15,4%), лисохвосту (15,4%), кульбаби (15,4%), яблука (7,7%), мандарину (7,7%), гречаної крупи (7,7%), берези (7,7%), амброзії (7,7%).

Висновки. Для дітей з МВ характерним є низький рівень сенсибілізації до основних неінфекційних алергенів.

Наш журнал
у соцмережах: