скрыть меню

«Алергічний настрій» – депресивні і тривожні симптоми у пацієнтів із сезонним алергічним ринітом та їх асоціація із запальними, алергічними та ендокринними маркерами

страницы: 48

12 июня 2017 г.

Все більше досліджень вказують на зв’язок між сезонним алергічним ринітом (САР) та депресією і тривогою. Однак основоположні механізми, що пов’язують САР та його вплив на емоційний стан, досі залишаються незрозумілими.

Метою цього дослідження було вивчення симптомів депресії і тривоги у хворих із САР, а також їх асоціації із запальними та ендокринними параметрами.

Оцінювався стан пацієнтів із САР (n = 41) і контрольної групи здорових осіб (n = 42) протягом симптомного (сезону цвітіння) і безсимптомного періодів. Визначалися показники запального цитокінового профілю (інтерлейкін (IL)-2, -4, -6, -8, -10, -17, інтерферон-γ (INF-γ), фактор некрозу пухлин-α (TNF-α), рівень імуноглобуліну Е (IgE), концентрація кортизолу у волоссі, а також оцінювалась якість сну. Наведені дані демонструють, що під час гострого алергічного запалення у пацієнтів із САР спостерігалось значне підвищення оцінки за Шкалою депресії Бека (BDI)-II у порівнянні з безсимптомним періодом і з контрольною групою учасників дослідження, в той час як жодних відмінностей щодо тривожності не спостерігалося. Підвищена оцінка за BDI-II у хворих із САР була пов’язана із рівнем IL-6, а також співвідношеннями IL-6/IL-10 і IFN-γ/IL-10 і далі – з маніфестацією САР у ранньому віці і поганою якістю сну.

Отримані дані підтверджують тісний взаємозв’язок між гострими алергічними процесами і афективними станами, рівнем прозапальних цитокінів, сном і віком маніфестації захворювання як потенційно важливих медіаторів.

Trikojat K, Luksch H, Rösen-Wolff A, et al. ««Allergic mood» – Depressive and anxiety symptoms in patients with seasonal allergic rhinitis (SAR) and their association to inflammatory, endocrine, and allergic markers»Brain Behav Immun. 2017 May 8. pii: S0889-1591(17)30151-4. doi: 10.1016/j.bbi.2017.05.005

Наш журнал
в соцсетях: